Menyn för vecka 34!

Så här har jag tänkt att äta denna veckan, sen kommer det säkert andra saker mellan men lite av detta ska jag väl kunna stoppa i munnen. De flesta recept kommer från Klara Dessers bok ”Näringsrik & Naturlig LCHF”.

Måndag:
Fläskfilégryta med sallad och guacamole (4 portioner)

400 g fläskfilé
3 kryddstarka korvar, ca 150 g
2 röda paprikor
Smör att steka i
3 dl grädde eller kokosmjölk
2 avokado
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
1 lime
Malen chilipeppar
Salladsblad

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Skär korven i slantar. Kärna ur och strimla paprikan. Stek fläskfilén i smör så att den får lite färg. Lägg över den i en gryta. Stek också korven och lägg den i grytan. Häll över grädden och låt allt koka upp. Tillsätt paprikan och låt allt puttra på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kärna och gröp ur avokadon. Mosa den i en skål och pressa i vitlöksklyftorna, Blanda med crème fraiche. Pressa saften av limen. Smaka av guacamolen med limesaft, salt och chili. Servera grytan med guacamole och salladsblad.
Tisdag:
Soppa med köttfärs och ostkräm (4 portioner)

1 liten lök
3 msk smör
400 g köttfärs
Salt och peppar
4 tomater
2 röda paprikor
3 dl grädde
Vatten
3 msk dijonsenap
150 g fetaost
2 dl crème fraiche

Finhacka och stek löken mjuk i smöret. Tillsätt köttfärsen och fortsätt steka. Salta och peppra. Skär tomaterna och paprikorna i bitar och tillsätt dem. Tillsätt grädden och låt det hela koka upp. Tillsätt senapen och smaka av med salt och peppar.
Mosa fetaosten med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Lägg ostkrämen som en klick på soppan.
Onsdag:
Lax med chèvregratinerade grönsaker (4 portioner)

4 laxfiléer
Salt och peppar
2 gula lökar
1 zucchini
1 fänkål
10-12 cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
200 g chèvre

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram två ugnsfasta formar som får plats i ugnen samtidigt. Lägg laxfiléerna i den ena formen. Salta och peppra.
Skär löken i båtar, zucchinin i bitar, fänkålen i tunna skivor och tomaterna i bitar. Lägg grönsakerna i den andra formen. Riv eller pressa vitlöken över grönsakerna och ringla över oljan.
Smula över chèvreosten och ställ in i ugnen. Låt stå 15 minuter, ställ in laxen i ugnen och låt båda formarna stå 15 minuter tillsammans.
Torsdag:
Köttfärsröra med vitkål och lök (2 portioner)

1 paket bacon
1 liten rödlök
200 g champinjoner
250-300 g köttfärs
4 tsk tomatpuré
1 dl grädde
Salt och peppar
½ vitkålshuvud
5 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
Några cocktailtomater

Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt. Lägg det sedan på en tallrik. Hacka rödlöken. Skiva och bryn svampen och tillsätt rödlöken. Stek gärna i baconfettet och tillsätt eventuellt mer smör. Lägg i köttfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i tomatpuré, baconbitarna, grädde och smaka av med salt och peppar.
Skiva vitkålen tunt och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar. Servera köttfärsröran med salladen och gärna lite tomater.
Fredag:
Wokad kyckling med vattenkastanjer (2 portioner)

300 g kyckling
2 msk olja
2 tsk fisksås
1 röd paprika
Några cocktailtomater
1 burk vattenkastanjer
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
Olja
1 liten burk svarta oliver
Salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta

Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i en skål. Blanda olja och fisksås och häll över kycklingbitarna. Låt stå en stund medan du skär grönsakerna i små bitar. Riv eller pressa vitlöken.
Fiska upp kycklingen ur marinaden och stek dem i en het wokpanna med olja. Häll sedan över den stekta kycklingen i en skål. Torka ur wokpannan, hetta upp den igen och fräs grönsakerna helt kort o olja. Lägg tillbaka kycklingen, lägg i oliverna och rör runt. Smaka av med salt och peppar.
Blanda crème fraiche med riven vitlök, salt och peppar och servera tillsammans med grytan.
Lördag:
Köttspett med tsatsiki och grekisk sallad (4 portioner)

600 g fläskfilé eller lammfilé
1 msk olja
1 msk soja
Salt och peppar
½ gurka
2 dl crème fraiche
1 dl tjock grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1 gurka
1 rödlök
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

Skär köttet i bitar. Blanda olja, soja, salt och peppar i en skål. Lägg köttet i skålen, blanda runt och låt stå medan du gör det andra.
Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Krama ur återstående vätska efter en stund. Blanda den sedan med crème fraiche och yoghurt. Smaka av med pressad eller riven vitlök, salt och peppar.
Skär tomaterna och gurkan i bitar, skiva rödlöken tunt. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
Trä upp köttet på spett och grilla dem på grill eller i ugnen cirka 10 minuter på varje sida.
Söndag:
Pizza (1 plåtpizza)

100 g riven västerbottensost eller annan lagrad fet ost
4 ägg
2/3 dl vispgrädde (eller vatten eller kokosmjölk)
1 msk fiberhusk
1/2 dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
Lite salt

Vispa ägg, grädde och fiberhusk, mandelmjöl och kokosmjöl med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på en plåt. Grädda i ugn ca 15 minuter i 175 g.

Fördela sedan önskat pålägg på bottnarna och grädda i 200 g tills osten smält och allt fått fin färg!

Förslag på pålägg: Tomatsås, riven mozzarella, röd paprika, stekta färska champinjoner, rödlök, salami, jalapenos, kalamataoliver, basilika, fetaost.

Lämna en kommentar